redova-pompa-boschДизеловите редови помпи или “inline pump” са производство най-често на марката Bosch.
Моделите на редовите помпи са около 10, типовете са около 50, а комбинациите и разновидностите – поне 400 вида.
Обхващат двигатели проектирани 30-те години на миналия век и стигат до 2018 г.За тях все още има концепция за проверка и ремонт и се намират резервни части и гарнитури.

Моделите са:

– Bosch редова помпа тип “А” 1930-1980г. Биват без вграден в тях центробежен регулатор и такива с вграден центробежен регулатор. Когато има регулатор, той е тип “RQW”, като се използват два вида – двурежимен и всережимен;

– Bosch редова помпа тип “М” 1978-1995г. Това са помпи за Мерцедес. Те са както с електронно управление (EDC), така и механично управление. С механично управление са само с един вид регулатор- всережимен, с няколко модификации;

– Bosch редова помпа тип “MW” 1978-1992г. Няма модификация с електронно управление. Наблюдават се версии с RQW и RQW-K регулатори всережимни – камионии двурежимни – трактори, агрегати за електрически ток, агрегати за помпи за вода, агрегати за сгъстен въздух, сондиращи машини с дизелов двигател, валяци, грейдери, земекопна техника, пътно – строителна техника, земеделска техника.

– Bosch редова помпа тип “P” 1982-2018г. Това са най-разпростанените в Европа редови горивонагнетателни помпи. В горните точки са изброени помпи, осигуряващи впръскване на гориво до 390 бара и за ДВГ с мощност до 40 кВ/kW на цилиндър. При помпите “P” ограниченията са 750 бара и до 70 кВ/kW на цилиндър, което е революция за времето си. С прилагането им системно се вграждат и турбо-компресори (понякога с интеркулер). Регулаторите са тип RQW и RQW-K. Дюзите, комбинирани с тези помпи, стават по-сложни, по-големи, а понякога и двустъпални. При този тип помпи има модели, осигуряващи предвпръскване още от 1988г.

– Bosch редова помпа тип “EDC”. Електронно управляема помпа с електро-механично задвижване на рейката. Центробежен регулатор няма, но както при леките и лекотоварни модификации с роторни EDC помпи, и тук това е за сметка на усложняване на управлението. То се изразява в наличието на много на брой възприематели и управляващи звена- датчик обороти, температура, атмосферно налягане и т.н. . Всички камиони евро 4 и 5 са с такива помпи.

– Bosch редова помпа с две рейки. Наречена още Хубшибър помпа. Управлява се количеството гориво електронно и момента на впръскване в изключително широки граници. При всички редови помпи има управление на аванса, но механично – с центробежни регулатори, монтирани вътре в ангренажните задвижвания, вградени в задвижващото колело или привода на помпата. Това е най-сложната помпа тип редова.

error: Content is protected !!
ПОЗВЪНЕТЕ
УПЪТВАНИЯ